Bieslog - Poppetjes
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
dinsdag 18 februari 2003 13:18  verstuur

Poppetjes
door Driek de Gadgetfreak (aflevering 19)

Beeldvergroting:
Beeldvergroting:
Beeldvergroting:
Beeldvergroting:

Hi mensen,

Hij is met z?n 47 jaar niet stok, jullie eigen gadgetwatcher, maar hij weet nog goed hoe hij vroeger zijn eigen gadgets moest maken!
Gadgetwinkels? Kopen via Internet? Nooit van gehoord!

Mijn eerste Disneyfiguren heb ik zelf moeten figuurzagen. Donald en Katrien Duck, Goofy, Sneeuwwitje en alle kabouters - ik heb ze met bloed, zweet en tranen uit het triplex laten verrijzen. (Zette mijn vader er een aanmaakhoutje tegenaan, zodat ze konden staan.)

Op een kwade dag heeft mijn moeder die hele collectie weggemieterd!
Moeders zijn nu eenmaal gadgetvijandig. Ik hoor vaak de meest dramatische verhalen van collega-verzamelaars: hoe in decennia opgebouwde verzamelingen door hun moeders bij het grofvuil zijn beland.

?Stofnesten!?, zo worden onze schatten door de moeders genoemd.
'Wat moet een volwassen kerel, met die ouwe poppetjes!' (mijn moeder, 1000x)

Tot op de dag van vandaag dien ik mijn gadgets tegen mijn moeder te beschermen. Al ruim veertig jaar zit op mijn kamerdeur het bordje Verboden Toegang gespijkerd - daar zijn ettelijke doodshoofden aan toegevoegd - het helpt allemaal niks. Dolgraag zou zij er de bezem doorhalen en gewapend met twee rollen vuilniszakken, ?die zwijnenstal? eens grondig uitmesten.

Eén keer, in 1991, is het haar gelukt en verdween mijn eerste Star Wars Collectie (waaronder 21 Darth Vaders!). Ik héb ze allemaal weer, maar de Nieuwen kunnen nooit de dierbare, uitgewoonde Ouden echt vervangen.

Mensen, wat er tegenwoordig allemaal verschijnt! Er is niet tegenop te verzamelen. Nu ook Japan via het net afstruinbaar is, is het hek van de dam.

Kunst is het geworden - de figuren staan niet meer in relatie tot een film of comic. En ze kosten navenant veel. Ik ga niet vertellen (en zeker mijn moeder niet) wat mijn laatste aanwinsten (zie hiernaast) hebben gekost.
Maar het is beter, heb ik bedacht, als ik me een paar glazen vitrinekasten aanschaf zodat mijn arty figures beter beschermd worden.

Kasten, met fikse sloten erop. En extra dik, kogelvrij glas.
Ze is 86, mijn moeder, maar nog tot alles in staat.

Hoi weer,
jullie Driek