Bieslog - Nieuw papier
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
zaterdag 24 april 2004 09:29  verstuur

Nieuw papier


Het papier is geduldig - een uitdrukking, zo oud als de boekdrukkunst.
?Al wat men wil, zelfs de grofste onwaarheden, domheden, of ongerijmdheden, kan men erop neerschrijven.' (Van Dale)

Een artikel in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift WeirdScience mag opzienbarend worden genoemd. Onderzoekers in een laboratorium van de Universiteit van Freemont (VS), hebben ?ongeduldig papier? tot stand gebracht.

Geschreven of gedrukte tekst blijft op ongeduldig papier gedurende vierentwintig uur zichtbaar. Daarna begint een drie uur durend verblekingsproces, waarna het papier weer hagelwit is geworden.

Een papierfabriek in Zuid-India is met de productie van ongeduldig papier begonnen. De verwachtingen zijn hooggespannen.
?In een tijd waarin de meeste teksten met ongelooflijke snelheid via kabels en telefoonlijnen worden verstuurd, mocht een innovatie van het papier niet achterblijven,? aldus een woordvoerder, ?deze upgrade van het oude medium kan tot enorme papierbesparingen leiden en dus tot een mondiale reductie van houtkap.?

De gebruiker van ongeduldig papier krijgt een etmaal de tijd te besluiten het geschrevene naar geduldig papier te kopiëren. Is de inhoud van ondergeschikt belang, dan zal verbleking intreden en is het papier gereed voor hergebruik.

Beeldend kunstenaars - tekenaars, aquarellisten - die ervan uitgaan dat hun scheppingen voor lange tijd blijven bestaan (zo niet voor de eeuwigheid), zullen niet warm lopen voor ongeduldig papier.
Maar daarin kunnen we ons vergissen. Tekenaar Andries Blikker verwelkomt de uitvinding en integreert het nieuwe papier onmiddellijk in zijn kunstvorm.

?Geweldig! Eindelijk kan ik als tekenaar ook eens een performance geven: op mijn volgende tentoonstelling zal ik ter plekke tekenen op ongeduldig papier, waarna de bezoekers mijn kunst kunnen zien verbleken. Als ik een dag doorteken duurt mijn tentoonstelling ongeveer drie dagen, waarna mijn tekeningen weer zijn opgelost in het wit van het niets.?