Vandaag de Schoorlse Zeeweg belopen en, al was het grauw en grijs, weer onder de indruk geraakt van het wijde, woestijnachtige landschap.
Bijna honderd jaar geleden wandelde op deze zelfde weg een kleine Spaanse schilder en ook op hem maakte dit landschap een diepe indruk.
Wist u dat de duinen bij Schoorl zijn terug te vinden in het werk van Picasso?
Picasso woonde in 1905 in Parijs. Hij ontmoette er de Nederlandse journalist en flierefluiter Tom Schilperoort, die hem uitnodigde voor een verblijf in zijn huis in Schoorl.
Picasso reisde mee per trein naar Nederland en verbleef gedurende de maanden juni en juli in Schoorl.
In Parijs had de schilder schetsen achtergelaten van circusacrobaten en kermisgasten.
Na zijn verblijf in Nederland, terug in zijn Parijse atelier, plaatste hij die figuren in een weids, bijna abstract zandlandschap en de Picassokenners gaan er vanuit dat de Schoorlse duinen op die keuze van grote invloed zijn geweest.
?Famille de Saltimbanques? wordt gezien als Picasso?s belangrijkste schilderij van 1905.
Picasso?s Nederlandse verblijf leverde meer op.
Naast een paar schetsboeken (met impressies uit Alkmaarse bordelen!), kennen we de gouache ?Trois Hollandaises?, met op de achtergrond een Schoorlse boerderij. Picasso was gefascineerd door de figuur die in het strooien dak was uitgespaard. Die versiering is vandaag in enkele boerderijdaken rond Schoorl nog terug te vinden.
En er is het schilderij ?La belle Hollandaise?, waarvoor een plaatselijk meisje model heeft gezeten.
Tot op de dag van vandaag schijnen in Schoorl en omstreken de geheimzinnige verhalen rond haar identiteit en een niet opgehelderde moord de ronde te doen.
Een postbode zou gezien hebben hoe zij naakt voor Picasso poseerde, waarna hij dit schandaal aan haar verloofde overbriefde. (Ik weet ook niet wie is vermoord - het model of de postbode.)