Bieslog - Nieuwe boekhandel
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
woensdag 9 april 2008 17:50  verstuur

Nieuwe boekhandel

Beeldvergroting: Een nieuwe zelfstandige, bijzondere boekwinkel in Amsterdam.
Een nieuwe zelfstandige, bijzondere boekwinkel in Amsterdam.
Beeldvergroting: Kees de Groot en Huib Schreurs
Kees de Groot en Huib Schreurs
Beeldvergroting: Stampvol bij de opening - een toespraak van J. L. Heldring over Oorlog en Religie.
Stampvol bij de opening - een toespraak van J. L. Heldring over Oorlog en Religie.

Na droevige berichten over de sluiting van bijzondere boekwinkels (Houtschild in Den Haag!) is het opbeurend de opening van een nieuwe boekwinkel te kunnen melden, in Amsterdam.

Een zelfstandige en ook zeer bijzondere: Boekhandel Schreurs & De Groot. De grootste kasten zijn ingeruimd voor de specialistische onderwerpen Oorlog en Religie.

Ik dacht niet zoveel met die onderwerpen op te hebben, maar ik bleef vanmiddag lang plakken: het is moeilijk kiezen; de vele zeer interessante boeken die hier liggen, zie je niet in de gemiddelde boekwinkel. Ik kocht uiteindelijk een boek over Spinoza.

Huib Schreurs en Kees de Groot durven het avontuur aan. De Groot is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en Geschiedenis, Huib Schreurs in Oorlog en Krijgskunde, de Amerikaanse Burgeroorlog en Religie. (Er is ook een bescheiden, maar uitgelezen afdeling Literatuur.)

Als je Huib Schreurs vraagt naar zijn motieven nu een specialistische boekhandel te beginnen, krijg je een interessant verhaal over poptempel Paradiso. Huib was er directeur van 1976 tot 1990, jaren die hem naar eigen zeggen hebben gevormd.

'Ik had iedere avond te maken met geweld, in de meest ruime zin (ook wat betreft geluidsvolume) en de devotie waarmee het publiek de popsterren tegemoet trad, leek op religieuze devotie. Als een popmuzikant in het publiek dook en door de zaal werd rondgedragen, vreesde ik altijd dat iemand een hap zou nemen, dat de ster zou worden opgegeten, er een offer zou worden gebracht. Zo raakte ik geïnteresseerd in structureel geweld en religie.' (Welke krant interviewt Schreurs eens uitvoerig?)

Schreurs en De Groot willen ook lezingen en gebeurtenissen in hun winkel organiseren. Over Augustinus, of Een Maand Van de Amerikaanse Burgeroorlog.
'Er liggen tachtig ideeën klaar. Ook om te lachen,' voegt Schreurs toe, 'een actie tegen Vrouwen Op Kinderbakfietsen bijvoorbeeld.'

Boekhandel Schreurs & De Groot, Weteringschans 173, 1017 XD Amsterdam, tel: 020 3208412.