Bieslog - Van Baalen in het groen
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
dinsdag 25 juli 2006 15:48  verstuur

Van Baalen in het groen

Beeldvergroting: (De Telegraaf, vandaag)
(De Telegraaf, vandaag)
Beeldvergroting: (De Telegraaf, vandaag)
(De Telegraaf, vandaag)
Beeldvergroting: Hans van Baalen zoals we hem het liefste zien
Hans van Baalen zoals we hem het liefste zien

'Al eerder is op deze plaats aan VVD-Kamerlid Hans van Baalen gevraagd, of hij zijn uniform van reserve-luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht permanent zou willen dragen.

Vooral tijdens Kamerdebatten levert het tv-plaatje van een hoge militair achter het spreekgestoelte een positief imago voor ons leger op. Een goodwill die we in de naaste toekomst dringend nodig zullen hebben.

Bovendien staat een uniform Hans uitstekend - het kleedt goed af - en als hij zijn pet draagt, met de gouden lovers op de klep, is Hans van Baalen een martiale figuur, waar je niet omheen kunt. Hij is weliswaar reservist, maar hij zou zo voor een echte kolonel kunnen doorgaan!

Des te spijtiger, dat hij het uniform niet droeg tijdens zijn zo succesvolle missie naar Israël.
Op de foto in De Telegraaf wijst Van Baalen de Israëlische premier Olmert 'op een komisch tafereel'. En wij maar gissen wat dat zou kunnen zijn.

Of richt Van Baalen zich rechtstreeks tot de fotografen met de tekst:
'Wilt u mij met Olmert fotograferen, heren, en dat andere Nederlandse delegatielid erbuiten houden?

Mogelijk had een geüniformeerde Van Baalen de premier nog meer kunnen imponeren; Olmert heeft zichtbaar wat anders aan het hoofd dan Hans' grapjes. Het zou de foto extra gewicht hebben verleend.

Dat geldt ten zeerste voor het voorval dat de diepste indruk heeft gemaakt: een gewonde soldaat in het Rambam-ziekenhuis weigert Van Baalens uitgestoken hand, omdat hij erop staat vanaf bed te salueren!
O, wat zal Hans zijn uniform hebben gemist. Nu moest hij terugsalueren met een slap handje aan het blote voorhoofd. Met de pet op had hij, met zo'n lekkere strakke horizontale Amerikaanse hand aan de klep, een passend eerbetoon kunnen brengen.

Opperbevelhebber Dick Berlijn zou 's met Van Baalen moeten bellen om hem een stel maatuniformen aan te bieden. Als de vrede uitblijft en Hans van Baalen gaat nogmaals orde op zaken stellen, dient hij er tiptop uit te zien.
Moet hij ook niet 's tot (reserve) generaal worden bevorderd?'

Kolonel b.d. Menno Scheurleer
Bieslogcommentator Militaire Zaken