Bieslog - Nederland Fietsland
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
vrijdag 25 februari 2005 16:10  verstuur

Nederland Fietsland

Beeldvergroting: (De Gooi- en Eemlander, vandaag)
(De Gooi- en Eemlander, vandaag)
Beeldvergroting: \'...stangbreuk en ernstige valpartijen...\'
'...stangbreuk en ernstige valpartijen...'

?Een opzienbarende uitslag van een belangwekkend onderzoek?, zegt onderzoeker dr. Nak de Weert, als we hem het onderzoek Nederland Fietsland voorleggen.
?Vooral het gegeven dat de meeste huishoudens een of meer fietsen in de schuur, het huis of buiten hebben staan, heeft me zeer verrast. Ik had voorspeld dat onder het algemeen heersende gevoel van onveiligheid een proportioneel groot aantal fietsen binnen zou worden gestald.?

  • Dat fietsen een therapeutische werking blijkt te hebben, is een nieuw gegeven?

?Nee. Sinds de jaren zeventig weten we dat veel fietsers diep nadenken over het leven. Uit eigen onderzoek weet ik, dat bijvoorbeeld veel beslissingen tot echtscheidingen op de fiets worden genomen.?

  • Hoe beoordeelt u dit onderzoek, kwalitatief gezien?

?Wat ik mis is een bagagedrageronderzoek. Uit ?Spring maar achterop?, mijn grote onderzoek uit 1994, bleek al dat het gebruik van de bagagedrager als duozitplaats aan grote veranderingen onderhevig is. Steeds minder volwassenen maken gebruik van de bagagedrager. De oorzaak is tweeledig: de bagagedragers worden fragieler en de fietspassagiers dikker. De uitnodiging: ?Spring maar achterop, lieve pop!?, kan nu leiden tot stangbreuk en ernstige valpartijen.
Een andere oorzaak: de huidige kinderzitjes zijn dermate ingewikkeld geconstrueerd, dat het gemakkelijker is ze permanent op de bagagedragers te bevestigen, zodat voor volwassenen geen plaats meer overblijft.?

  • Wordt ook op de bagagedrager gezongen en diep nagedacht over het leven?

?Veel minder. Ik denk dat dit komt omdat de passagier de frisse wind en het ruime uitzicht mist. Hij of zij zit achter de rug van de partner, waardoor de gedachten geen hoge vlucht nemen. Het bagagedragerzitgedrag heeft een andere dynamiek, is egocentrischer, wat soms aanleiding geeft tot onbetamelijk gedrag. Handen in de zakken van de bestuurder stoppen, diens billen vastpakken en dergelijke.
Een andere opvallende uitkomst: het stangzitten is nagenoeg verdwenen.?

  • Het stangzitten...

?Je ziet het nog zelden: een verliefd stel op één fiets en zij heeft, tussen zijn armen in, op de stang van de herenfiets plaatsgenomen. De moderne jonge vrouw vraagt om meer zitcomfort. Er zijn wel stangzadels voor op de herenfiets te koop - zogenaamde zoenzitjes - maar dat komt niet echt van de grond.?