Bieslog - De Revewetenschap
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.








zondag 14 december 2003 13:56  verstuur

De Revewetenschap

Beeldvergroting: (1930)
(1930)
Beeldvergroting: In een illustratie van Harry van Kruiningen is de verjaardag van Gerard verwerkt!
In een illustratie van Harry van Kruiningen is de verjaardag van Gerard verwerkt!
Beeldvergroting: (1931)
(1931)
Beeldvergroting: Jonkheer Stribbel, Karel en Bas
Jonkheer Stribbel, Karel en Bas

Op mijn zevende verjaardag kreeg ik het cadeau van een tante en het werd een van mijn favoriete boeken: De Avonturen van Mop en Strop, geschreven door Gerard Revers. Ik koester het stukgelezen exemplaar.

Het is de humoristische geschiedenis van twee jongens die ?het schoolgaan begon te vervelen?, bij twaalf bazen in de leer gaan en door klunzig gedrag twaalf maal uit hun baantjes worden geschopt. Ongemeen spannend is hun reis door Afrika en naar het ondergrondse rijk der Pindakieten.

Veel later kwam ik erachter dat Revers een pseudoniem was van Van het Reve - Gerard Revers was de vader van Karel en Gerard van het Reve.

In kringen van Revekenners, dwepers en adepten gooi je met die kennis en het boek in je bezit hoge ogen. Een paar jaar geleden beschreef ik in een krant mijn liefde voor het boek van vader Van het Reve (gepubliceerd in 1930) en gooide en passant de vraag op, of de broertjes Karel en Gerard wellicht model hebben gestaan voor de kwajongens Mop en Strop.

Vrijdagavond jongstleden hield Theodor Holman het Mop en Strop-boek omhoog in een uitzending van Barend & Van Dorp.
Revefanaat Holman herhaalde - met bronvermelding - de door mij opgeworpen vraag, die volgens hem bevestigend kon worden beantwoord. De bewijsvoering, die ook leidde naar Annie M. G. Schmidt?s Jip en Janneke, kon ik niet helemaal volgen, maar mijn ijdelheid was gestreeld. Via het boek dat mijn tante mij ooit eens gaf, deel ik een beetje mee in de roem van Gerard Reve.

Ik heb de smaak te pakken en gooi de Revevorsers een nieuwe kluif toe.
Bij een antiquariaat vond ik een niet zo bekend ander jeugdboek van vader Van het Reve: De Wonderlijke Avonturen van Jonkheer Stribbel (1931).
Deze excentrieke jonkheer wordt op zijn tochten vergezeld door een wonderlijk duo, een zebra en een hondje. Hun namen? Karel (!!) en Bas.

Waarom portretteerde vader Van het Reve zijn zoontje Karel als zebra en Gerard als doorsnee hondje Bas?

Ik wens de Revewetenschappers veel succes met het beantwoorden van die vraag. Wilt u in uw publicaties wel mijn naam vermelden alstublieft?