Bieslog - Toen de Maharishi kwam
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
zaterdag 22 juli 2006 12:53  verstuur

Toen de Maharishi kwam
en Klaas ook ooit zal komen

Beeldvergroting: (NRC-Handelsblad, gisteren)
(NRC-Handelsblad, gisteren)
Beeldvergroting: Maharishi Mahesh Yogi, 1967, bij zijn aankomst in Nederland\n
Maharishi Mahesh Yogi, 1967, bij zijn aankomst in Nederland
Beeldvergroting: Robert Jasper Grootveld, 1962, tijdens een anti-rookhappening
Robert Jasper Grootveld, 1962, tijdens een anti-rookhappening

De Vedische basisschool in Lelystad bestaat wintig jaar. De grondlegger van de 'transcendente meditatie' Maharishi Mahesh Yogi woont al vele jaren in Nederland.

Al eerder berichtte ik op Bieslog (7 januari 2006) hoe ik er voor het radioprogramma Uitlaat bij was toen de Yogi voet op Nederlandse bodem zette. Niet in 1969, zoals ik eerst dacht, maar in september 1967.

Ik was niet alleen in de kamer van het Amstel Hotel waar de guru resideerde. De maharishi was wereldberoemd geworden, omdat de Beatles contact met hem hadden gezocht.
Volgelingen en persmensen lagen aan zijn voeten. Het meubilair was afgedekt met witte lakens en overal stonden overvloedige bossen bloemen opgesteld.

Yvonne Mousset stelde de vragen, ik hield de microfoon vast. De in Uitlaat uitgezonden versie van dit onderhoud is (dankzij Nienke Feis van VPROArchief) nu op Bieslog opnieuw te beluisteren. Presentatie: Dick Slootweg en Yvonne Mousset.

De reportage neemt een bijzondere wending als Robert Jasper Grootveld kans ziet de Indiase guru zeer dicht te naderen en hem gaat uitleggen hoe het Magisch Centrum Amsterdam in elkaar steekt en wat de spreuk ' Klaas komt' betekent.

De legendarische anti-rookmagïer Robert Jasper Grootveld, die zijn tijd ver vooruit was door in 1962 al met zelfbedachte happenings te beginnen en theorieën te ontwikkelen over Publicity en Image. Maar zijn leven en werk vormen een ander verhaal - vele verhalen.

Terzijde:
TM-aanhangers zijn ervan overtuigd dat zij oorlogen via gezamenlijke transcendente meditatie kunnen stoppen.

Een citaat van hun site:

'Zo daalde het aantal slachtoffers in de Libanese burgeroorlog op het moment dat er een groep van zeventig Libanezen bijeenkwamen (in maart 1984) om dit TM-Sidhiprogramma gezamenlijk te beoefenen.
Toen de groep uiteenging op het algemene verzoek van de regering om weer aan het werk te gaan, begonnen de kanonnen opnieuw te bulderen. Zodra zij ijlings terugkeerden om in de groep te mediteren, zwegen de kanonnen weer.'

Werk aan de winkel, TM-mensen!