Na een enquête onder de eerste kiezers die ter stembus zijn gegaan, komt het Nak de Weert Instituut de eer toe, een eerste prognose van de einduitslag te kunnen geven.
?De enquête vond vanmorgen te tien uur dertig plaats in de kleinste gemeente van Nederland, mijn eigen woonplaats Waasbrocht,? aldus een trotse directeur, prof. dr. Nak de Weert.
De gemeente Waasbrocht, acht inwoners, vocht vorig jaar bij de Raad van State met succes een samenvoeging met de gemeente Korzand aan. In het stemlokaal, gevestigd in de oude pastorie, had om halfelf vanmorgen vijfentwintig procent van de kiesgerechtigde gemeenteleden een stem uitgebracht.
?Die vijfentwintig procent, te weten twee stemmen, bestond uit mijn vrouw en ik. Omdat mijn vrouw en ik bereid waren onze keuze aan het Nak de Weert Instituut mee te delen, verkreeg het Instituut een representatieve prognose.
Mijn vrouw koos bij de vorige kamerverkiezingen voor het CDA, vanmorgen gaf zij de NMP (Nieuwe Midden Partij) haar stem, omdat lijsttrekker Jos Bron een neef van haar is.
Ikzelf was tot tien uur negenentwintig, zwevende kiezer. In het stemhokje heb ik de linkerhand voor mijn ogen geslagen en het rode potlood in mijn rechterhand een willekeurige plaats op de kieslijsten laten aanwijzen. Jan Haanstra van Duurzaam Nederland werd de gelukkige.?
Na het tellen van vijfentwintig procent van de stemmen in Waasbrocht komt het Nak de Weert Instituut tot de volgende eindprognose:
het CDA lijdt aanzienlijke verliezen en komt uit op zestien zetels, de NMP komt van nul op eenendertig zetels, Duurzaam Nederland krijgt vijfendertig zetels, zodat de lijsttrekker van deze partij, Seyfi Özgüzel, beoogd minister-president is.
Vraag: hoe verklaart u de afwezigheid van de LPF in deze prognose?
?In Waasbrocht wonen geen allochtonen, dus heeft de LPF hier geen aanhang. Eh... ja, het kan zijn dat mijn einduitkomst op dit punt niet helemaal waterdicht is?, zegt prof. Nak de Weert, die door onze vraag duidelijk in verlegenheid is gebracht.