Bieslog - Pijpvechten in Twente
  Klik op de hut voor bezichtiging


  webcam in redactielokaal (werkt niet meer)

 Hoofdredacteur Wim de Bie leest alle reacties - redactie@bieslog.nl

Url = verwijzing naar andere site

beluister = hoorspel, reportage, geluidsact

Video = filmpjes

= bijlagen
De foto's zijn vergrootbaar tot de originele afmetingen.
maandag 24 juli 2006 13:25  verstuur

Pijpvechten in Twente

Beeldvergroting: (De Telegraaf, vandaag)
(De Telegraaf, vandaag)
Beeldvergroting: (De Telegraaf, vandaag)
(De Telegraaf, vandaag)

PvdA-Kamerlid Co Verdaas maakt zich sterk voor het plaatsen van borden langs de snelwegen die de attracties in de regio aanprijzen.

In De Telegraaf zegt hij over het bord met de pijpspelende Tukker:

  • "Stel dat bijvoorbeeld een Aboriginal naast je komt wonen in Almelo. Dan denk je: dat zijn toch die lui die op een didgeridoo blazen. Blijkt dat in Twente ook al eeuwen op zo'n pijp gespeeld wordt", vertelt de sociaal-democraat, die denkt dat dit leidt tot meer wederzijds begrip. -

Bieslog is een fel tegenstander van het plaatsen van regionale attractieborden.
Om bij het Twentse voorbeeld te blijven: gezien de opgefokte stemming in het land zal naar alle waarschijnlijkheid geen wederzijds begrip worden gekweekt, maar eerder racistisch getoonzette haat.

Stel dat ik in Almelo woon en - zoals alle Almeloërs - elke avond na het eten nog een stief kwartiertje op mijn pijp blaas, dan zal mijn buurman de Aboriginal al na vijf minuten kunnen denken: 'Wanneer houdt dat verschrikkelijke getoeter op die primitieve pokkepijp nou eindelijk 's op! Ik zal buurman 's een lesje leren.'

Waarna hij zijn didgeridoo pakt en daar zo hevig op begint te knorren, dat hij het koeiengehoest uit mijn Twentse pijp ruimschoots overtreft.

Daar komt een uit de hand lopende ruzie van.
Ik word kwaad, laat mijn pijp over de schutting van buurman de Aboriginal hangen en blaas hem de veters uit zijn schoenen.

Alle Aboriginals van Almelo snellen te hulp, verzamelen zich in de achtertuin van de bedreigde stamgenoot en beginnen een oorverdovende didgeridoobattle, die half Almelo uit de slaap houdt.

Op mijn beurt waarschuw ik per sms de autochtone pijpers die uit de gehele regio komen aangescheurd, gewapend met hun oorlogspijp van het zwaarste kaliber (die bij alle Twentenaren achter de voordeur klaarstaat).

En na korte tijd is het altijd zo vredige Almelo veranderd in een slagveld met duizenden op elkaar in hakkende blazers.

Als tegen het aanbreken van de morgen alle gewonden zijn afgevoerd, ligt het Marktplein bezaaid met versplinterde Australische didgeridoo's en geknakte Twentse pijpen.

En dan zul je het PvdA-Kamerlid Co Verdaas eens horen kermen:
'Zo had ik het niet bedoeld. Ik ben geheel verkeerd geciteerd...'